W ramach trwającej 3 edycji akcji: „Gotujemy po polsku”, któremu patronuje „Serwis z Pierwszego tłoczenia”, proponuję przepis na buraczki w zalewie octowej.
To jeden z najlepszych przepisów z udziałem buraków ,jaki było mi dane wypróbować…można śmiało powiedzieć mój ulubiony sposób ich przygotowania. Znakomicie smakują, zwłaszcza zimą.
Pozostałą po odcedzeniu buraczków zalewę ,wykorzystuję jako dodatek do barszczu.
Przepis od znajomej P.Jadzi:)
Polecam.
Składniki:
– 2 kg buraczków czerwonych
– 2 ząbki czosnku
– kilka obranych cebul
Składniki zalewy:
– 3/4 szklanki octu 10%
– 2 szklanki wody
– 1 szklanka cukru
– 2 liście laurowe
– 4 ziela angielskie
– 1 łyżka soli
– 3 gożdziki pachnące
Przygotowanie:
Buraczki wyszorować pod bieżącą wodą , umieścic w garnku, zalać wodą i gotować w łupinach do miękkości.
Pod koniec gotowania wlać do garnka trochę octu.
Ostudzone buraki, obrać ze skór i zetrzeć na tarce z grubymi otworami.
Przygotowanie zalewy:
Wszystkie składniki na zalewę zagotować , (stale mieszając aby nie przywarły do dna).
Zimną zalewą, zalać utarte buraczki , na wierzch zetrzeć 2 ząbki czosnku i obłożyć plastrami cebuli.
Pozostawić na 12 godzin. Po tym czasie, zdjąć cebulę, buraczki włożyc do słoików, w każdy słoik wlać pozostałą zalewę. Pasteryzować 15 minut.
Smacznego:)