11
kwi

Biszkopt

Biszkopt

Biszkopt ten zawsze się udaje, bardzo ładnie wyrasta. Może służyć jako baza do ciekawych placków lub torcików. To w jaki sposób udekorujemy nasz biszkopt zależy tylko od naszej wyobrazni.

Jeżeli interesuje nas ciemny biszkopt, wystarczy dodać do mąki 2 łyżki kakao.

Składniki:

– 4 jajka

– 130 g mąki pszennej

– 130 g mąki ziemniaczanej

– 250 g cukru

– 6 łyżek wody

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

dodatkowo :

– 2 łyżki kakao ( jeżeli chcemy otrzymać ciemny spód) .

Wykonanie :

Jaja oddzielić od żółtek. żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka przełożyć delikatnie do utartych żółtek i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą i piec 0k .20-25 min w 200 stopniach C.

Uwaga:

Jeżeli chcemy uzyskać spód biszkoptowy na małą tortownicę , wystarczy do pieczenia użyć połowy składników podanych w przepisie.

Zobacz także:


Comments are closed.