Babka… bardzo wilgotna i bardzo cytrynowa 😉
Babka jest tak wilgotne ,że podczas krojenia odnosi się wrażenie ,że została namoczona w wodzie;)
Dzięki sporej zawartości cytryny ma niepowtarzalny kwaskowy smak;).
Przepis pochodzi od Kamili z Cincin.
Składniki: na ( baardzo dużą babkę do dużej formy z kominem !)
– 1 spora cytryna (polecam dać 2 )
– 1 i 0,5 szklanki cukru
– 40 dkg mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 10 jajek
– 1 kostka masła 250 g
– sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Cytrynę wyszorować i ugotować w całości. Następnie przekręcic przez maszynkę lub zmiksować blenderem na jednolitą masę ( wcześniej wyjąć pestki).
Do powstałej masy dodać cukier i całość utrzeć. Do cukru dodajemy masło i dalej ucieramy.
Do masy dodawać po jednym żółtku, wlać sok z cytryny.
Na końcu wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać w masę.
Wlać na dużą blachę lub dużą formę do babki ( wysmarowana masłem i posypaną bułką tartą).
Piec w temp. 180 stopni C. około 1 godzinę. Sprawdzając patyczkiem czy upieczone ( suchy patyczek).
Upieczoną babkę polukrować lukrem cytrynowym.
Smacznego!
Moje uwagi:
Z podanego przepisu wychodzi jedna duuuża babka.
Z połowy podanego wyżej przepisu wyjdzie 1 babka na keksówkę 27cm x 13cm ( wtedy należy zmiejszyć czas pieczenia na ok. 45-50 min.)