Czy nie ma nic wspanialszego na poranne śniadanie, jak ciepłe…pachnące bułeczki, bez wychodzenia do piekarni ?
Z tym przepisem jest to możliwe,wystarczy wieczorem wyrobić ciasto i wstawić …uformowane bułeczki do lodówki na całą noc, (to trwa dosłownie chwilkę)…a rano tuż przed śniadankiem… wstawić blaszkę z bułeczkami do piekarniku na 15 min. i gotowe 🙂
Przepis pojawił się na kilku blogach, ale pierwszy raz ujrzałam go na blogu ABBRY.
Składniki na 12 bułeczek:
– 25 g masła
– 1 szklanka mleka
– 25 g drożdży lub (7 g drożdży instant)
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko
– 500 g mąki
– mleko do posmarowania
Wieczorem przygotować ciasto – wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuścić i ostudzić.
Drożdże rozetrzeć z odrobiną mleka, dodać sól, jajko, resztę mleka, masło i mąkę.
Wyrobić gładkie ciasto, które następnie wyłożyć na posypany mąką blat i uformować z niego 12 okrągłych bułeczek.
Bułeczki ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze i wstawić na noc na dolną półkę lodówki.
Rano bułeczki posmarować mlekiem. Można też posypać makiem, słonecznikiem, siemieniem lub sezamem.
Piec w temperaturze 250C, około 10 minut. ( ja piekłam 15 min.)
Smacznego:-)