07
sty

Wiosna – czas na zmiany w naszej kuchni

Wiosna ma bardzo dobry wpływ na nasze odżywianie. Wyższe temperatury sprawiają, że chętniej sięgamy po lżejsze posiłki. Sezon na warzywa i owoce też zachęca na zmianę diety.
Wiosna to doskonały czas na poprawę naszych kulinarnych zwyczajów. Za oknami zielono, kolorowo więc i na naszych talerzach pojawiają się produkty zielone. Szpinak, fasolka szparagowa, brokuły, sałaty. Zielone warzywa mają bardzo dużo witaminy C oraz mikroelementy: żelazo, wapń, fosfor, magnez. Fantastycznie wspomagają proces oczyszczania organizmu. Możemy je jeść w sumie bez żadnych ograniczeń. Zamiast słodyczy chętniej też sięgamy po jogurty, serki, kefiry. Nabiał stanowi bardzo ważny składnik naszej diety. Jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm, buduje mięśnie. Można je łączyć z owocami, warzywami, w zależności od naszych upodobań i smaków. Koktajl na jogurcie naturalnym ze świeżymi owocami sezonowymi, odrobina miodu dla tych co kochają słodkie smaki, brzmi wyśmienicie. Gwarantowana dawka energii, w ciepłe dni doskonale się sprawdzi. Sięgajmy częściej tez po ryby. Niestety nadal w naszej diecie schodzą one na dalszy plan. A to błąd. Pyszne, rybie mięso ma więcej wartości odżywczych niż np. wieprzowina czy drób. Białko ryb jest lepiej przyswajalne. Poza tym mają mało kalorii, przyspieszają spalanie tłuszczu, wspomagają odchudzanie. Zawarty w nich potas pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu. Pijmy również więcej wody mineralnej. Pomoże we właściwym działaniu metabolizmu.

Zobacz także:


Comments are closed.