Co zrobić by warzywa i owoce dłużej zachowały świeżość? Jest na to kilka drobnych trików, które warto poznać zanim zacznie się przygodę z gotowaniem i poznawaniem nowych smaków. Często zdarza się tak, że mimo iż dzień wcześniej kupiliśmy sałatę czy zioła na obiad zdążyły one już zwiędnąć i wyglądają tak, że po prostu traci się na nie ochotę. Co w tedy zrobić? Można wykorzystać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i zimną wodę, ponieważ one razem w połączeniu mogą zdziałać cuda. Wystarczy na chwilę zanurzyć w nich sałatę czy zioła, a te będą na nowo kusić swoim wyglądem. Problem z ziemniakami, które choćby nie wiem ja jakim ogniu się gotowały zawsze kipią? Gotują się zbyt długo? Tracą swój smak? Gotowane w mundurkach pękają? Ciężka sprawa ale jest kilka sposobów na to by temu zapobiec. Żeby woda z garnka podczas gotowania ziemniaków nam nie uciekała należy dolać do nich kilka kropel oleju, żeby krócej się gotowały dodajemy do wody łyżeczkę masła, żeby nie traciły smaku przed gotowaniem włożyć je na około 15 minut do ciepłej wody, a po ugotowaniu dodać do nich masła, a żeby gotowane w mundurkach nie pękały wystarczy dodać odrobinę octu. Podobnie jest jeśli chodzi o tarciznę na placki ziemniaczane. Żeby ciasto na placki nie ściemniało warto dodać łyżkę kwaśnej śmietany i przykryć ciasto folią w tedy może ono stać nawet kilka godzin i nie stracą ani swojego smaku ani koloru, a żeby jeszcze poprawić ich smak warto dodać trochę cukru. Jeśli chodzi np. o kalafior to dużo osób go lubi, ugotowany, usmażony albo w zupach albo z ziemniakami, ale warto wiedzieć, że można go jeść też na surowo, a jeśli obrzydza nas zapach gotowanego kalafiora można dodać skórkę chleba w momencie gotowania a potem wyciągnąć, dla poprawy jego smaku dodać cukru, a żeby zachował swój piękny biały kolor gotować pod przykryciem.