07
sty

Jajko daje wiele możliwości

Na pozór zwykłe jajko, a jak wiele ciekawych potraw można z niego wykonać.
Jajko wydaje się zwykłym składnikiem, który wcale nie jest ciekawy i nic szczególnego nie da się z niego zrobić. Wydawać by się mogło, ze to element ciast, deserów, czy też jest potrzebne do panierki do schabowych, czy też do mielonych. Można je ugotować na twardo, miękko, zrobić jajecznicę, czy też jajka sadzone. Można je wykorzystać do zrobienia tostów, naleśników i wielu innych rzeczy. Jajko jest niezastąpionym produktem jaki musi znaleźć się w każdej lodówce. Z jajka może również zrobić bardzo ciekawe, jadalne dekoracje stołu. Jednym z ciekawszych pomysłów jest zrobienie jajecznych myszek. Jajka należy ugotować na twardo, obrać i ściąć ich dolną część. Układamy je na zielonej trawce, z sałaty, czy też z liści szpinaku. Z rzodkiewki robimy uszy i wtykamy je w jajeczko. Oczy można namalować musztardą lub ketchupem, czy też włożyć kawałki pieprzu. Zaś ogonek i wąsy można zrobić ze szczypiorku, koperku, czy też pietruszki. Myszki udekorują nasz stół, a kto będzie miał na nie ochotę będzie je mógł zjeść. Z jajka można też zrobić muchomorki. Niemożliwe? A jednak. Tak samo jak w przypadku myszek, jajka gotujemy na twardo i obieramy, ale w tym przypadku ścinamy czubki jajek i ustawiamy na sałacie. Potrzebne nam będą połówki niewielkich pomidorków. Takie połówki układamy na górze jajka. Z majonezu robimy na pomidorach małe białe kropki i muchomorki gotowe. Z pewnością żadne dziecko się im nie oprze, a dorośli też chętnie sprawdź jak smakuje taki jadalny muchomor, w końcu tego z lasu nigdy nie wolno nam spróbować.

Zobacz także:


Comments are closed.