16
wrz

SCHAB W MLEKU

kulinaria (3)SKŁADNIKI:

1. 1 kilogram schabu
2. 1 szklanka białego octu winnego
3. 1 szklanka soku winogronowego bez cukru
4. 1 cebula
5. 3 ząbki czosnku
6. 2 łyżki oliwy
7. 3 szklanki mleka
8. Listek laurowy
9. Sól
10. Kolorowy pieprz

WYKONANIE:

Schab umyć, przełożyć do szklanej misy i zalać sokiem winogronowym wymieszanym z białym octem winnym. Cebulę i czosnek obrać, pokroić na plasterki i obłożyć nimi mięso. Naczynie z mięsem i zalewą wstawić do lodówki na jakieś osiem godzin (dobrze jest zrobić marynatę dzień wcześniej).
Mięso wyjąć z marynaty, przyprawić solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i schab obsmażyć ze wszystkich stron, aż się zrumieni. Podlać jedną szklanką marynaty i dodać listek laurowy. Gotować na bardzo małym ogniu przez dwie i pół godziny; w czasie gotowania podlewać często mlekiem.
Podawać na przykład z duszonymi warzywami lub ziemniakami.

Zobacz także:


Comments are closed.