16
wrz

KURCZAKOWE KĄSKI

kulinaria (4)SKŁADNIKI:

1. 2 filety z piersi kurczaka (około 80 dag)
2. Sok wyciśnięty z połówki cytryny
3. 1 łyżka płynnego miodu
4. 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
5. 2 łyżki oleju
6. 2 łyżki oliwy
7. 3 torebki ryżu
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Zrobić marynatę: wymieszać miód ze świeżo wyciśniętym sokiem z połówki cytryny, dodać sól, zioła prowansalskie i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Filety z piersi kurczaka dokładnie umyć, osuszyć pokroić ostrym nożem w cienkie paseczki. Mięso przełożyć do miseczki i zalać marynatą; delikatnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki, na co najmniej piętnaście minut.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić do niej torebki z ryżem i ugotować według przepisu na opakowaniu.
Na grillowej patelni rozgrzać olej, włożyć paseczki marynowanego kurczaka i smażyć na złoty kolor (około 10 minut).
Ryż rozłożyć na talerze, obok poukładać mięso z kurczaka. Podawać z surówką (na przykład z marchewki i jabłka).

Zobacz także:


Comments are closed.