16
wrz

JAPOŃSKIE SUSHI

kulinaria (20)SKŁADNIKI:

1. 25 dag ryżu
2. 4 płaty wodorostów nori
3. 2 łyżki wina
4. Sos sojowy
5. 12 dag świeżych surowych ryb (łosoś, tuńczyk)
6. Marynowany imbir
7. Pół zielonego ogórka
8. Po kawałku zielonej, czerwonej i żółtej papryki

WYKONANIE:

Ryż opłukać, zalać pół litrem wody, doprowadzić do wrzenia i gotować cztery minuty na bardzo małym płomieniu; przykryć i gotować jeszcze cztery minuty. Odstawić na dziesięć minut. Do ryżu wlać wino i doprawić solą i cukrem.
Na bambusowych matach (lub folii)rozłożyć płaty wodorostów, nałożyć porcje ryżu (2 cm) zostawiając brzegi 2cm. Na środek każdego prostokąta położyć kawałki surowej ryby, ogórka, i papryki pociętej w słupki. Krawędzie wodorostów zwinąć mocno i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki pokroić w plastry i podawać z sosem sojowym i imbirem.

Zobacz także:


Comments are closed.