03
paź

Ozorki w sosie śmietanowym

kulinaria (10)Składniki:

1. 4 ozorki wieprzowe
2. 300 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
3. Pół szklanki śmietany 30 %
4. 35 dag pieczarek
5. 1 duża cebula
6. Sok wyciśnięty z połowy cytryny
7. 2 łyżki masła
8. 2 łyżki mąki pszennej
9. 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ozorki umyć, zalać zimną wodą i zostawić na około 2 godziny, a następnie dokładnie wyszorować szczoteczką i oczyścić. Ozorki włożyć do osolonego wrzątku i gotować półtora godziny.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki; skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Cebulę obrać i drobno posiekać; na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę; dodać pieczarki i smażyć wszystko razem mieszając. Przełożyć do garnka z bulionem i gotować 15 minut, Śmietanę rozmieszać z mąką i odrobiną gorącego bulionu; wlać do pieczarek i zagotować. Sos doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszać z natką pietruszki.
Ugotowane ozorki wyjąć z wywaru, ostudzić i zdjąć z nich skórkę a następnie pokroić w ukośne plastry i włożyć do sosu. Przed podaniem podgrzać.

Zobacz także:


Comments are closed.