paź
Polędwiczki wieprzowe
Składniki:
1. 30 dag polędwiczek wieprzowych
2. 20 dag pomidorków koktajlowych
3. 2 ząbki czosnku
4. 1 strąk czerwonej papryki
5. 1 łyżka pasty chili
6. 1 łyżka sosu sojowego
7. 2 łyżki oleju
8. Tymianek
9. Sól, świeżo z mielony czarny pieprz
10. 6 jajek
11. 5 dag żółtego twardego sera
12. Gałka muszkatołowa
13. Masło i bułka do formy
Wykonanie:
Jajka ubić dodając na końcu ubijania mleko; wymieszać ze startym żółtym serem. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Płaską foremkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Wleć masę do formy (na wysokość 2 centymetrów)i wstawić w kąpieli wodnej i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Z upieczonej pianki wyciąć na przykład serduszka lub pokroić na kwadraty.
Polędwiczki umyć, osuszyć i posmarować pastą chili, skropić sosem sojowym i pokroić w ukośne plasterki. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Dodać oczyszczoną, umytą i pokrojona paprykę. Smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać pokrojone pomidorki i doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Dusić 3 minuty i podawać z piankami.