03
paź

Pory z szynką

kulinaria (23)Składniki:

1. Białe części z 2 dużych porów
2. 20 dag gotowanej szynki
3. 10 dag pleśniowego sera na przykład rokpol
4. 2 jajka ugotowane na twardo
5. 1 łyżka masła
6. 1 łyżka mąki pszennej
7. 1 szklanka mleka
8. Gałka muszkatołowa
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Pory oczyścić, umyć; białe części pokroić na mniejsze kawałki. W garnku zagotować wodę i wrzucić pory na około 7 minut, odcedzić. Żaroodporną formę lekko natłuścić i ułożyć w niej odsączone pory.
Szynkę pokroić w kostkę, ser pokruszyć a jajka posiekać. Wszystkie te składniki ułożyć na porach. Na patelni rozgrzać masło, dodać mieszając mąkę i lekko przyrumienić a następnie podlać mlekiem i gotować około 5 minut. Sos przyprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i polać sosem składniki w formie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić formę z porami na około 20 minut.

Zobacz także:


Comments are closed.