03
paź

Sałatka z melona

Białko na mase mięśniową (5)Składniki:

1. 10 dag sprawionych krewetek
2. 1 melon Galia
3. 1kieliszek białego wina (100 ml)
4. 1 łyżeczka soku świeżo wyciśniętego z cytryny
5. 2 łyżeczki sosu chili
6. Kilka gałązek mięty
7. 1 łyżeczka francuskiej musztardy (z całymi ziarenkami gorczycy)
8. sól, mielony biały pieprz

Wykonanie:

Krewetki opłukać (mrożone rozmrażać dwie godziny w temperaturze pokojowej).
Melon przekroić na pół i usunąć pestki wraz z otaczającymi je włóknami. Resztę miąższu wydrążyć i pokroić w niewielką kostkę lub wyciąć specjalnym urządzeniem, kulki. Łupin melona nie wyrzucać.
Miętę umyć i osuszyć, kilka listków zostawić do dekoracji a resztę drobno posiekać. Wino wymieszać z pokrojoną miętą i dodać do rozdrobnionego melona. Delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim krewetki przez kilka minut często mieszając; zdjąć z patelni i skropić sokiem cytrynowym. Sos chili wymieszać z musztardą, przyprawić solą i pieprzem i połączyć z melonem i krewetkami. Delikatnie wymieszać i nałożyć do łupinek melona. Udekorować listkami mięty. Przed podaniem schłodzić.

Zobacz także:


Comments are closed.