03
paź

Zawijaniec z indyka z jajkiem

sushi-grodzisk-mazowiecki-3Składniki:

1. 30 dag fileta z piersi indyka
2. 2 jajka
3. 1 mały kieliszek białego wina
4. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
5. 2 łyżki musztardy francuskiej
6. 2 łyżki oliwy
7. Sok wyciśnięty z połówki cytryny
8. Mielony imbir
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na 2 płaty. Lekko rozbić (najlepiej przez folię spożywczą).
Jajka ugotować na pół twardo (gotować 5 minut po włożeniu do wrzącej wody).
Kotlety oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem a także mielonym imbirem. Skropić sokiem wyciśniętym z polówki cytryny. Mięso posmarować z jednej strony musztardą francuską posypać natką pietruszki.
Ostudzone i obrane jajka ułożyć na brzegach sznycli i zawinąć.
Oliwę mocno rozgrzać na patelni i włożyć mięso; zrumienić dookoła a następnie wlać wino i dusić pod przykryciem około 5 minut aby doszło w środku.

Zobacz także:


Comments are closed.