03
paź

Zupa krem z pietruszki

kulinaria (6)Składniki:

1. 2 pietruszki
2. 2 ziemniaki
3. 1 cebula
4. 4 pęczki natki pietruszki
5. 2 łyżki masła
6. 1 litr bulionu warzywnego
7. 10 dag żółtego sera
8. Pół szklanki śmietany
9. 1 jajko
10. Pół bułki bagietki
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Warzywa obrać, umyć. Cebule drobno posiekać a pietruszki i ziemniaki pokroić w kostkę. Natkę pietruszki dokładnie opłukać i osuszyć; kilka gałązek odłożyć do dekoracji a resztę drobno posiekać.
W garnku rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę, dodać ziemniaki i pietruszkę i smażyć wszystko razem jeszcze przez chwilę, a następnie dodać natkę i bulion, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować wszystko około 15 minut. Ser żółty zetrzeć na tarce i wymieszać z jajkiem. Bagietkę pokroić na 8 kromek; na każdej ułożyć porcję masy serowo jajecznej i ułożyć na blaszce do pieczenia; zapiekać w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 10 minut.
Zupę zmiksować na gładki krem, dodać śmietanę, udekorować zieloną pietruszką i podawać z grzankami.

Zobacz także:


Comments are closed.