03
paź

Zupa z porów

Białko na mase mięśniową (5)Składniki:

1. 40 dag ziemniaków
2. 3 duże pory
3. 1 cebula
4. 20 dag selera
5. 1,5 litra bulionu drobiowego (może być z kostki)
6. 2 łyżki śmietany 30%
7. 3 łyżki masła
8. Bułka wrocławska
9. Oliwa
10. Sól czosnkowa
11. Natka pietruszki
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki i seler obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Pory oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, pory i seler i mieszając podsmażyć a następnie wlać bulion i dodać pokrojone ziemniaki. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować na gładki krem i wymieszać ze śmietaną; doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Bułkę wrocławską pokroić na kromki, skropić je oliwą i posypać solą czosnkową; poukładać na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piec aż ładnie się zrumienią z obu stron. Gorącą zupę udekorować zieloną pietruszką i podawać z grzankami.

Zobacz także:


Comments are closed.