14
paź

PLACEK Z KRUSZONKĄ, Z PIANĄ

Pokazy barmańskie (5)O,5 kg mąki(najlepiej tortowej)
5 jajek
1 kostka margaryny Kasia
? szklanki cukru pudru
Pełna łyżeczka proszku do pieczenia
2 lub 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
Dodatkowo ? szklanki cukru pudru do piany
0,30 kg dobrej marmolady
Wykonanie: Żółtka,margarynę, cukier puder i śmietanę utrzeć na gładką masę. Ucierając powoli wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto i odłożyć na godzinę do zamrażalnika. Blaszkę do pieczenia natłuścić. Ciasto podzielić na trzy części. Następnie jedną z części ciasta wylepić blaszkę. Rozsmarować na cieście marmoladę. Następną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać po cieście. Z pięciu białek i pozostałego cukru pudru ubić sztywną pianę, wyłożyć pianę na ciasto. Resztę ciasta także zetrzeć na tarce i rozsypać na cieście. Upiec w mocno nagrzanym piekarniku. (zamiast marmolady można użyć dżemu lub np.owoców.) Składniki:

Zobacz także:


Comments are closed.