14
paź
Posted by admin
Możliwość komentowania ROGALIKI PÓŁFRANCUSKIE została wyłączona
Składniki:
0,5 kg mąki
0,25 kg margaryny
1 łyżka smalcu
Dwa żółtka
12 łyżek mleka
5 dag drożdży
Szczypta soli.
Konfitury
Wykonanie: Zrobić rozczyn: mleko lekko podgrzać,wsypać trochę cukru i mąki. Rozrobić. Mąkę przesiać na stolnicę. Posiekać z tłuszczem, żółtkami, margaryną, smalcem i resztą produktów dodając też rozczyn drożdżowy. Połaczyć produkty.Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulkę. Owinąć w czystą lnianą ściereczkę i wrzucić do dużego garnka z wodą. Odczekać aż ciasto wypłynie na powierzchnię. Wyjąć z wody na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować. Rozwałkowany placek kroić w trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać konfiturę na szerszy koniec trójkąta i zawijać w rogaliki. Piec ok. piętnastu minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Zobacz także:
- sobota, 29 października, 2016Kosze bożonarodzeniowe
- wtorek, 30 sierpnia, 2016Mielone wariacje
- czwartek, 11 kwietnia, 2019Gastrofaza Rzeszów
- niedziela, 4 września, 2016Pokazy barmańskie
- poniedziałek, 3 października, 2016Potrawka z cząbrem
- poniedziałek, 3 października, 2016Zupa krem z pietruszki
- wtorek, 30 sierpnia, 2016Makaron z serem
- poniedziałek, 10 kwietnia, 2017Catering Kraków
- piątek, 10 lutego, 2017Urządzenia gastronomiczne
- poniedziałek, 10 kwietnia, 2017Kwasy Omega 3
- poniedziałek, 3 października, 2016Zupa z porów
- wtorek, 21 marca, 2023Gruzińskie półwytrawne wino
- wtorek, 21 marca, 2023Najdroższe kawy na świecie
- poniedziałek, 3 października, 2016Zupa krem z selerów
- poniedziałek, 10 kwietnia, 2017Żywność ekologiczna
- wtorek, 30 sierpnia, 2016Makaron w pomidorach
- sobota, 7 stycznia, 2023Triki kuchenne na warzywa i owoce
- sobota, 7 stycznia, 2023Grecki jogurt
- poniedziałek, 17 lipca, 2023Unikalne spojrzenie na seksualność: Zagłębiając się w fascynujące historie
- piątek, 14 października, 2016PLACEK Z KRUSZONKĄ, Z PIANĄ
- czwartek, 2 stycznia, 2020Kuchnia domowa, czyli jak u mamy