14
paź

ROGALIKI PÓŁFRANCUSKIE

catering-dietetyczny-poznan-5Składniki:
0,5 kg mąki
0,25 kg margaryny
1 łyżka smalcu
Dwa żółtka
12 łyżek mleka
5 dag drożdży
Szczypta soli.
Konfitury

Wykonanie: Zrobić rozczyn: mleko lekko podgrzać,wsypać trochę cukru i mąki. Rozrobić. Mąkę przesiać na stolnicę. Posiekać z tłuszczem, żółtkami, margaryną, smalcem i resztą produktów dodając też rozczyn drożdżowy. Połaczyć produkty.Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulkę. Owinąć w czystą lnianą ściereczkę i wrzucić do dużego garnka z wodą. Odczekać aż ciasto wypłynie na powierzchnię. Wyjąć z wody na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować. Rozwałkowany placek kroić w trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać konfiturę na szerszy koniec trójkąta i zawijać w rogaliki. Piec ok. piętnastu minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Zobacz także:


Comments are closed.