11
kwi

Babka… bardzo wilgotna i bardzo cytrynowa ;)

Babka… bardzo wilgotna i bardzo cytrynowa 😉

Babka jest tak wilgotne ,że podczas krojenia odnosi się wrażenie ,że została namoczona w wodzie;)
Dzięki sporej zawartości cytryny ma niepowtarzalny kwaskowy smak;).

Przepis pochodzi od Kamili z Cincin.

Składniki: na ( baardzo dużą babkę do dużej formy z kominem !)

– 1 spora cytryna (polecam dać 2 )

– 1 i 0,5 szklanki cukru

– 40 dkg mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 10 jajek

– 1 kostka masła 250 g

– sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Cytrynę wyszorować i ugotować w całości. Następnie przekręcic przez maszynkę lub zmiksować blenderem na jednolitą masę ( wcześniej wyjąć pestki).

Do powstałej masy dodać cukier i całość utrzeć. Do cukru dodajemy masło i dalej ucieramy.

Do masy dodawać po jednym żółtku, wlać sok z cytryny.

Na końcu wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać w masę.

Wlać na dużą blachę lub dużą formę do babki ( wysmarowana masłem i posypaną bułką tartą).

Piec w temp. 180 stopni C. około 1 godzinę. Sprawdzając patyczkiem czy upieczone ( suchy patyczek).

Upieczoną babkę polukrować lukrem cytrynowym.

Smacznego!

Moje uwagi:

Z podanego przepisu wychodzi jedna duuuża babka.

Z połowy podanego wyżej przepisu wyjdzie 1 babka na keksówkę 27cm x 13cm ( wtedy należy zmiejszyć czas pieczenia na ok. 45-50 min.)

Zobacz także:


Comments are closed.