03
paź

Bakłażany z nadzieniem

kulinaria (3)Składniki:

1. 1 bakłażan
2. 1 cebula
3. 2 ząbki czosnku
4. 2 kolorowe papryki
5. 2 łyżki oliwy
6. 1 łyżka miodu
7. 1 jajko
8. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
9. 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
10. 1 szklanka kaszki kuskus
11. 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
12. 1 łyżka posiekanego tymianku
13. 2 łyżki świeżej posiekanej mięty
14. sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Bakłażan umyć, osuszyć, rozkroić na pół, wydrążyć środek, posolić i odstawić na pół godziny.
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić, papryki oczyścić z pestek, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać i podsmażyć na niej rozdrobnione warzywa. Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić, aby spęczniał.
Podsmażone warzywa połączyć z miodem, jajkiem, koncentratem pomidorowym i posiekanymi ziołami. Dodać ostudzoną kaszkę kuskus; doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dokładnie wymieszać.
Połówki bakłażana opłukać i napełnić przygotowanym farszem. Upiec (pół godziny) w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach Celsjusza. Podawać z jogurtem i miętą.

Zobacz także:


Comments are closed.