14
paź

BŁYSKAWICZNE PĄCZKI TWAROŻKOWE

kulinaria (12)Składniki:
1 opakowanie twarożku waniliowego
3 jajka
1,5 szklanki mąki(tortowej)
Pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Ok. 25 dag oleju lub smalcu do smażenia
10 dag cukru pudru do obsypania
Wykonanie: Ubić całe jajka na jednolitą masę. Powoli dodawać twarożek i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wyrobić. Rozgrzać tłuszcz w rondelku. Sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia. Łyżeczką nabierać niewielkie porcje ciasta i wrzucać na rozgrzany tłuszcz, tak żeby pływało. Obrócić,aby usmażyły się z każdej strony na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy już będą całkowicie suche obsypać cukrem pudrem. (najlepiej przez sitko, wtedy cukier rozprowadza się równomiernie.)

Zobacz także:


Comments are closed.