11
kwi

Brownies z orzechami

Brownies z orzechami

Mocno czekoladowe, lekko wilgotne z dodatkiem sporej ilości orzechów włoskich….nie lada gratka dla prawdziwych wielbicieli czekolady 🙂
Gościło na tak wielu blogach ,że nie sposób wszystkie je wymienić, dlatego napiszę, że po raz pierwszy ujrzałam je dość dawno temu na blogu: Uśmiecham się 🙂
Polecam:)
Ciasto pieczone w ramach trwającego: „Orzechowego Tygodnia”

Składniki:

– 100 g gorzkiej czekolady
– 125 g miękkiego masła
– 125 g cukru
– 2 jajka
– 100 g mąki
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– sól
– łyżeczka dobrej jakości cukru waniliowego
– 150 g łuskanych orzechów włoskich
– tłuszcz do formy + kakao do oprószenia

1. Czekoladę z grubsza posiekać. Mieszając, stopić w ciepłej kąpieli wodnej, wyjąć naczynie z czekoladą. ( jeżeli czekolada nie chce sie topić, należy do garnka dolać odrobine wody i intensywnie mieszać).
2. Masło i cukier utrzeć w misce ręcznym mikserem na puszystą masę. Ubijając, stopniowo dodawać jajka i płynną czekoladę.
3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200oC. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Orzechy włoskie posiekać i wraz z mieszanką mąki dodać do masła z jajkami i czekoladą. Ciasto wymieszać.
4. Posmarować tłuszczem formę o boku 20 cm. Napełnić formę ciastem i piec ok. 30 minut. ( w termoobiegu) .Drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto się upiekło.
5. Wyłożyć ciasto na kuchenną kratkę i pozostawić, aż całkowicie ostygnie. Oprószyć kakao i przed podaniem pokroić w kwadratowe kawałki o boku mniej więcej 5 cm.

Moje uwagi:
Ciasto robiłam z 1,5 porcji w blaszce o wymiarach: 23 cm x 28 cm.

Dla wszystkich zwracających się z pytaniem …”dlaczego to ciasto wygląda jak zakalec?” ;)… pragnę was uspokoić ,że ten wypiek tak właśnie ma wyglądać, to jego specyfika…spieczony wierzch, wilgotny środek…proszę się nie przerażać jak w piekarniku nie będzie rosło jak drożdżowe ciasto…taki jego urok, dzięki temu, ma swój wyjątkowy ,niepowtarzalny smak 🙂
Smacznego:)

Zobacz także:


Comments are closed.