sty
Co to jest hummus?
Coraz częściej słyszy się, że hummus jest zdrowy, że hummus to i tamto. Ale co to właściwie jest ten hummus?
Otóż hummus to potrawa Libańska bardzo dobrze znana na Bliskim Wschodzie. Hummus robi się z ciecierzycy pospolitej, a dokładnie z jej zmiażdżonych nasion, soku z cytryny, pasty sezamowej, czosnku i soli, cytryny oraz oliwy z oliwek. Wszystkie te składniki muszą być ze sobą bardzo dobrze wymieszane. Potrawę tą stosuje się jako zimną przekąskę do chlebków pita, jako dip do warzyw czy też innych tego typu przekąsek zwłaszcza w kuchni wegetariańskiej gdzie jest bardzo cenionym składnikiem odżywczym wielu posiłków. Dlaczego? Ponieważ hummus to bardzo bogate źródło cennych składników odżywczych i witamin. Hummus bogaty jest w witaminę C, B6, żelazo, kwas foliowy, mangan, który pomaga przyswajać inne witaminy, błonnik oraz białko pokarmowe, kwasy tłuszczowe jednonienasycone i metioninę Składniki te przeciwdziałają niedokrwistości, poprawiają odporność całego organizmu, pozytywnie wpływają na działanie układu nerwowego, krwionośnego i redukują tkankę tłuszczową. Co daje same plusy. Do tego hummus jest po prostu bardzo smacznym dodatkiem do dań i potraw i to nie tylko dla wegetarian, ale także dla ludzi, którym kuchnia wegetariańska nie bardzo odpowiada. 100g hummusu zrobionego w domu zawiera 13% tłuszczu więc osoby na diecie nie powinny z nim przesadzać. Warto wiedzieć, że hummus można kupić w sklepie, jak wszystko w tych czasach, ale też w łatwy sposób można go przygotować w domu z podanych wyżej składników. Nie jest to droga potrawa, ale dzięki temu, że ma doskonały smak i dużo witamin każdy go pokocha.