07
sty

Grecki jogurt

Główną i jedyną różnica pomiędzy jogurtem greckim a tradycyjnym jest jego konsystencja. Sprawdzi się w kuchni w wielu sytuacjach, pokreśli aromat innych potraw.
Gęstość uzyskuje się poprzez usunięcie z niego wody. Dlatego też tak bardzo przypadł do smaku i jest przez większość ludzi uwielbiany. Jogurt grecki kojarzy się głównie z dietą śródziemnomorską, która uważana jest za najbardziej zdrową. Przed zakupem jogurtu należy jednak najpierw przeczytać etykietę, ponieważ zdarzają się jogurty lepsze i najlepsze. Niestety część jogurtów na rynku z greckim jogurtem ma tylko wspólna nazwę. Zawierają one więcej cukru. Jogurt grecki poprawia trawienie a także dostarcza białka i tłuszczów, dzięki którym łatwiej wchłaniane są witaminy. Jest też ogromnym źródłem cynku, wapnia, potasu. Do tego jest znakomitym probiotykiem. Na jego wartość jogurtu, a także na jego smak wpływa mleko. Jogurt ma sporo do zaoferowanie, w naszej kuchni może być wykorzystywany na wiele sposobów i do wielu potrwa. Doskonale się sprawdza podczas śniadania. Rewelacyjnie zastępuje majonez w sałatkach, doskonale smakuje jako dip do warzyw. Przy jego pomocy można stworzyć przepyszną marynatę do kurczaka lub ryby. Jogurtowa marynata doda lepszego smaku mięsom i rybom a do tego sprawi, że w trakcie pieczenia mięso nie stanie się suche. Złagodzi smak pikantnych potraw. Jogurt grecki sprawdza się doskonale w roli deserowej. Zmieszany z sokiem owocowym, kawałkami świeżych lub suszonych owoców następnie zmrożony stworzy przepyszny tort.

Zobacz także:


Comments are closed.