03
paź

Panierowany seler

kulinaria (12)Składniki:

1. 1 duży seler korzeniowy
2. 2 plastry gotowanej szynki
3. 2 jajka
4. 15 dag pleśniwego sera
5. 5 dag mąki pszennej
6. 12 dag ziaren sezamu
7. 8 łyżek oleju
8. 1 pomidor
9. 3 łyżki octu
10. Cukier
11. 10 dag roszponki
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Seler obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 8 plastrów. W garnku zagotować osoloną wodę i włożyć plastry selera na 15 minut. Odcedzić i ostudzić. Plastry szynki pokroić na osiem części, to samo zrobić z serem. Każdy plaster selera naciąć tak, aby powstałą kieszonka i włożyć do niej kawałek sera i szynki.
Jajka roztrzepać na jednolitą masę i maczać w jajkach plastry selera a następnie obtoczyć je w sezamie.
Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju i selerowe kotlety usmażyć z obydwóch stron.
Cebulę obrać i posiekać, pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Ocet, szczyptę soli i pieprzu oraz cukru utrzeć dodając resztę oleju na jednolity sos. Dodać do cebuli i pomidorów, wymieszać. Na talerzu ułożyć porcję umytej i osuszonej roszponki, na niej sałatkę z pomidorów i cebuli i plaster panierowanego selera.

Zobacz także:


Comments are closed.