paź
Potrawka z cząbrem
Składniki:
1. Około 80 dag karkówki
2. 2 ząbki czosnku
3. 1 czerwona cebula
4. Kieliszek żubrówki
5. Kilka łyżek oliwy
6. 1 łyżka sosu Worcester
7. 1 łyżeczka suszonego cząbru
8. 2 łyżeczki czarnego pieprzu
9. 1 puszka pomidorów
10. 1 papryczka chili
11. Sól
12. 1 opakowanie makaronu wstążki
Wykonanie:
Mięso z karkówki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka kamionkowego lub szklanego naczynia.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Oliwę, sos Worcester, i żubrówkę wymieszać. Dodać sól, i suszony cząber. Marynatę wlać do mięsa i dokładnie wymieszać. Dodać plasterki cebuli i czosnku i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Mięso i marynatę przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości około 40 minut. Pod koniec posolić do smaku.
Pomidory z puszki rozgnieść na przykład widelcem; papryczkę chili rozkroić i usunąć pesteczki, pokroić w plasterki. Dodać do pomidorów i razem do garnka z potrawką. Dusić razem przez kolejne 10 minut. Przyprawić do smaku.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i podawać z potrawką.