sty
Przysmaki Francji
Przysmaki Francji
Kuchnia francuska to jedna z najlepszych marek na całym świecie. Wynika to z przywiązania do sposobu, w jaki się je, wypracowania pewnego obyczaju kulinarnego. Francuzi lubią swoją kuchnię i dbają, żeby pozostała wyjątkowa. Na śniadanie tradycyjnie kawa i croissant, czyli rogalik z ciasta francuskiego bez żadnego nadzienia. Przepyszne są crepes suzette – słodkie naleśniki podawane z różnymi dodatkami. Niezwykle popularne w ostatnim czasie dzięki animowanemu filmowi stało się ratatouille, pochodzący z Prowansji rodzaj warzywnej zapiekanki. Regiony nadmorskie znane są z przyrządzania owoców morza, np. zupa z przegrzebkami. Oczywiście w tym zestawieniu nie mogło zabraknąć żabich udek, które są najbardziej rozpoznawalną potrawą tego kraju. Będąc w Burgundii musicie spróbować przyrządzanych tam ślimaków, co ciekawe duża ich ilość jest importowana z Polski. Francuzi słyną z przyrządzania różnych mięs. Mi osobiście do gustu przypadł królik w ziołach prowansalskich. Dla osób nieco zamożniejszych polecam dania z truflami (najdroższymi grzybami na świecie) oraz foie gras – gęsie wątróbki. Francja znana jest również ze swoich serów, przede wszystkim camembert, brie i roquefort, które królują na światowych stołach. Oczywiście nie może się obyć bez francuskich win, wszystkim znane są marki Cabernet-Sauvignon czy Merlot. Królem wszystkich win pozostaje oryginalny szampan z Szampanii, np. Dom Pérignon.