sty
Sałaty
Wybierając do sklepu, czasami trudno się nam zdecydować, którą wybrać. Lodowa, rukola, roszponka, rukola, roszponka, szpinak, jarmuż, cykoria, można by tak wymieniać. Sałaty, bo to właśnie o nich mowa.
Sałaty mają kruche liście, które nie tylko nadają smak naszym daniom, ale też są bardzo cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Mają niewielką ilość kalorii, więc mogą być spokojnie zalecane podczas stosowania różnych diet. Rukola zawiera witaminy A, B, C i K. Jest również cennym źródłem potasu, ma także 8 razy więcej wapnia niż sałata lodowa. Pomaga zachować równowagę ciśnienia. Rukola jak i roszponka goszczą dość często na naszych stołach. Rukola, dodatkowo zachwyci nas swoim cudownym smakiem. Sałaty z jej udziałem będą stanowić wykwintne danie. Fantastycznie smakuje w połączeniu z szynką parmeńską lub hiszpańską serrano, a także z serami, np. mozzarellą lub brie. Do tego suszone pomidory i uczta gotowa. Doskonale też się sprawdzi w połączeniu z owocami: figą, gruszką, truskawką. Sałata lodowa działa przeciwnowotworowo, usuwa toksyny z organizmu. Sałaty świetnie nadają się do różnych sosów. Te o kruchych i grubych liściach, lodowa i rzymska, najlepiej nadają się do delikatnych sosów typu winegret, przyrządzanych z oliwy lub olejów smakowych. Sałaty o delikatnych liściach, rukola, roszponka czy sałata masłowa, najlepiej będą smakowały z sosami o lekkiej konsystencji. Pamiętajmy, by sos dodać do sałaty tuz przed samym podaniem. W przeciwnym razie pod wpływem dresingu liście sałat rozmiękną.