03
paź

Schab z pieczarkami i boczkiem

blonnik-witalny-cena-1Składniki:

1. 1 kilogram schabu bez kości
2. 10 dag wędzonego boczku pokrojonego w plastry
3. 25 dag pieczarek
4. 1 cebula
5. 2 ząbki czosnku
6. 2 łyżki masła
7. 2 łyżki tartej bułki
8. 1 łyżka startego żółtego sera
9. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
10. Sok wyciśnięty z połowy cytryny
11. Suszony tymianek
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć i osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem. Cebulę i czosnek obrać; czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z solą i pieprzem i tymiankiem natrzeć mięso; włożyć do lodówki na jedną godzinę.
Po wyjęciu z lodówki schab rozciąć, aby powstał jeden duży płat i lekko rozbić tłuczkiem.
Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki; obraną cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę z pieczarkami; wystudzić, dodać tartą bułkę, starty żółty ser i natkę pietruszki. Farsz przyprawić do smaki sokiem z cytryny, solą i pieprzem; dokładnie wymieszać. Na mięsie ułożyć masę pieczarkową, zwinąć i brzegi spiąć wykałaczkami. Przełożyć roladę do żaroodpornego natłuszczonego naczynia szwem do spodu a na wierzchu poukładać plasterki wędzonego boczku. Podlać paroma łyżkami wody i wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około jedną godzinę. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem.

Zobacz także:


Comments are closed.