30
sie

Tradycyjne gołąbki

kulinaria (10)Któż ich nie uwielbia? I nawet, jeśli rozłożymy je na czynniki pierwsze i obok kapusty postawimy ryż, co wydaje się nam połączeniem absurdalnym, to wiemy, że razem tworzą coś wyjątkowego. Zresztą polskie kulinaria przepis na gołąbki podają od lat, podkreślając właśnie niezwykłe walory smakowe będące efektem zaskakującego połączenia. Jak zrobić gołąbki? Trzeba kupić dobrej jakości kapustę białą, lub włoską i obgotować jej liście, usuwając grube włókna. Jednocześnie należy przygotować farsz, będący połączeniem mięsa mielonego i ryżu lub kaszy. Jeśli ktoś woli wersję bardziej dietetyczną, łączy się tylko surowe mięso, ryż i przyprawy. Jeśli kto woli bardziej na bogato, do farszu można dodać podsmażony boczek. Farsz zawija się w liście z kapusty i razem gotuje pod przykryciem około 1 godziny. Po tym czasie gołąbki są gotowe do podania. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu pomidorowego lub sosu grzybowego. Gdy wystygną można je odgrzać w wodzie, w której się gotowały, lub też odsmażyć na patelni.

Zobacz także:


Comments are closed.